Afaceristul din umbra mega-licitației pentru cele 115 mil. de măști, acuzat de ”învârteli” cu terenuri de milioane de euro (EXCLUSIV)

Publicat: 10/10/2020, 13:00
Actualizat: 11/10/2020, 10:49

Criza pandemică din România a scos în prim-plan un multi-milionar despre care, până de curând, nu existau prea multe informații. Michael Topolinski, afaceristul cu origini canadiene, este beneficiarul mega-contractului semnat cu Guvernul României pentru livrarea a 115 milioane de măști. Despre această afacere controversată, reporterii GÂNDUL.RO au scris, pe larg, pe parcursul mai multor episoade (episodul 1/episodul 2/episodul 3/episodul 4/episodul 5/MAI MULTE POȚI CITI AICI!).

În anul 2008, după ce a reușit să preia SC TEXTILA DACIA SA București, care deținea 53.000 mp în cartierul Bucureștii Noi din Capitală – teren pe care a construit complexul comercial Victoria City Center -, Michael Topolinski, zis ”Canadianul”, deși deține și cetățenia israeliană, pe lângă cea canadiană, a devenit un ”investitor de succes” pe piața din România și un dezvoltator imobiliar cu pretenții crescânde.

Cu pași mici, dar siguri, Topolinski a preluat o parte din suprafața de teren aparținând fabricii Vulcan, iar în 2012 – prin intermediul ZIRCON PROPERTIES SRL București – a achiziționat 78.000 mp de la SC BALKAN PETROLEUM SA, teren pe care ulterior a fost construit un complex comercial.

În 2013, omul de afaceri a plusat, reușind să preia fosta uzină de pompe AVERSA SA, afacere în jurul căreia au planat numeroase semne de întrebare.

Firma de lichidare RVA Insolvency, controlată de Arin Stănescu (n.red. – cel care a decedat în 2015, fost consilier al ministrului Economiei, Varujan Vosganian), a intermediat afacerea, prețul inițial stabilit de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) – actuala Autoritate pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) – fiind de 35 de milioane de euro.

La prima strigare a licitației, paradoxal, nu s-a prezentat niciun doritor, iar scenariul a continuat în aceeași notă – din strigare în strigare – până când prețul a fost redus… la jumătate – 17,3 milioane de euro. Acesta a fost momentul în care ”Canadianul” a apăsat pedala de accelerație, iar cunoscuta fabrică de pompe Aversa a fost vândută către compania Aversa Manufacturing SRL – Skylight Residence, în acest moment -, controlată prin intermediul unui off shore cipriot de omul de afaceri.

Imaginea de investitor onest și credibil a lui Michael Topolinski

În exclusivitate pentru GÂNDUL.RO, mai mulți oameni din  afaceri din România au transmis că imaginea de investitor onest și credibil a lui Michael Topolinski – ”deși nu a construit în România nici măcar un zid”, însă a reușit să câștige, prin Naguma Medical Supply, și controversata licitație pentru 115 milioane de măști medicale, organizată de Ministerul Sănătății – ar fi doar un ”balon de săpun”.

Topolinski ar fi ”abil și vorbește frumos”, însă atunci când vine vorba despre propriul interes financiar devine – susțin sursele noastre – ”lipsit de scrupule” și ar fi descoperit ”rețeta succesului” în România.

Milionarul Michael Danny Topolinski

Michael Topolinski pare că nu se abate, sub nicio formă, de la un principiu de acțiune care îi aduce profituri consistente. ”Vânează”, în piață, terenuri relativ mari sau alte oportunități. Ulterior, încearcă să dea un avans, ”să se agațe” de afacerea respectivă, iar ”după ce a pus piciorul în ușă” ar întârzia plata banilor.

Cel de-al doilea pas al ”Canadianului” – transmit, în exclusivitate, sursele GÂNDUL.RO – , după ce a reușit să plătească respectivul avans, este abordarea a diverși oameni de afaceri, ”cărora le cere un împrumut, propunându-le acestora să primească un anumit procent din profitul respectiv, după ce afacerea va fi pusă pe roți”.

Așa s-a întâmplat și în ”afacerea AVERSA”. Michael Topolinski, privilegiatul câștigător al licitației, urma să achite suma de 17,3 milioane de euro. Sursele GÂNDUL.RO dezvăluie că a plătit un avans de 5 milioane, urmând să achite, ulterior, restul sumei. Ceea ce nu s-a întâmplat până acum. Dar omul de afaceri și-a urmat, scrupulos, scenariul. A contactat mai mulți investitori și ”s-a împrumutat” de la aceștia cu diverse sume de bani, urmând ca fiecare dintre ei să primească un anumit procent atunci când afacerea va merge ”strună”.

Numai că anii au trecut, iar investitorul Topolinski nu numai că nu le-a oferit respectivilor oameni de afaceri procentele primise, dar nu a returnat nici măcar sumele împrumutate.

”Altfel, e un tip ”abil” (n.red. – Michael Topolinski). Iar dacă se duce la o bancă, garantând cu un astfel de teren (n.red. – vezi Textila Dacia sau Aversa), normal că primește un alt împrumut. Și tot așa. Nu mai vorbim despre alți dezvoltatori imobiliari sau de alte persoane fizice cu care te poți asocia tocmai pentru că pari om de afaceri credibil”

Om de afaceri, în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO

Cumpărare de litigii, mișcare ”marca” Topolinski

După ce a preluat Aversa, Michael Topolinski şi-a exprimat intenţia de a demola fabrica şi a muta echipamentele de producţie într-un nou amplasament de la marginea Capitalei, investiția urmând a se ridica la aproximativ 15 milioane de euro. Pe locul rămas liber ar urma să se ridice dezvoltări imobiliare.

Aceasta este rețeaua de firme din jurul milionarului Michael Danny Topolinski (infografic: termene.ro)

Dar, până nu se rezolvă litigiul cu cei care revendică 1,7 hectare din terenul Aversa, mutarea fostei fabrici de pompe nu poate fi realizată. Aversa a fost privatizată în 2013, după şapte ani de insolvenţă. Grupul Benevo şi-a adjudecat fabrica după 15 sesiuni eşuate de licitaţii, pentru 1,8 milioane de euro. Topolinski a mai făcut un depozit bancar de 3,6 milioane, la care statul român va avea acces după ce se rezolvă respectivul litigiu. Ceea ce este foarte interesant rezidă din faptul că Michael Topolinski ar acționa, în acest sens, cu bună știință, ”închide litigiile pe care Aversa le avea cu terți la data preluării, mai puțin unul, pe care îl cumpără și spune asul e la mine, împing acest litigiu până voi avea bani sau până când cred eu de cuviință”, ceea ce îi oferă un interval de timp apreciabil în care nu plătește restul banilor, spun sursele GÂNDUL.RO, în exclusivitate.

Prin caietul de sarcini, fabrica trebuie să-şi păstreze obiectul de activitate şi să facă producţie timp de cel puţin trei ani şi să păstreze 200 de salariaţi tot pentru cel puţin trei ani. Dacă nu, privatizarea este anulată. „În caietul de sarcini se specifică producţie. Nu câtă producţie, ci producţie”, afirma, la acea dată, omul de afaceri Topolinski. Imediat după privatizare, Benevo a creat firma Aversa Manufacturing, transformată, ulterior, în Skylight Residence.

”Și cu măștile, n-a adus decât 30 de milioane, la început, din China, iar apoi n-a mai adus nimic din China. E și acum dator la aeroport, la cei care au descărcat măștile, vreo 7.000 de euro. Restul măștilor le-a cumpărat din România, cu 0,32, pentru că au scăzut prețurile.

El făcuse contractul pe 0,64 plus TVA. Din China n-a mai adus nicio mască. Joacă un teatru ieftin și pozează în om de afaceri onest. Iar garanția de 500.000 nici măcar nu era a lui, erau tot bani împrumutați”

Om de afaceri

Michael Topolinski, strâns cu ușa după ce a vândut o parte din terenul fostei întreprinderi TEXTILA DACIA

 Anul trecut, Topolinski a reușit să dea ”lovitura”. A vândut 2,6 hectare, adică jumătate din terenul fostei fabrici de stat Dacia Textile, cu suma de 23 milioane euro. Terenul a fost cumpărat de filiala locală a corporației suedeze Skanska AB, companie listată pe bursă.

Inițial, atunci când a intrat, impetuos, pe piața din România, Topolinski a cumpărat terenul TEXTILE DACIA – prin VIC CITY – cu suma de 40 de milioane de euro, dorind să construiască un mall cu bani luați de la Alpha Bank.

Milionarul Michael Danny Topolinski

Construcția a trenat, s-a ajuns la faliment, Alpha Bank fiind creditor majoritar. Alpha Bank – în februarie, anul trecut – a cedat creanța către BALBEC CAPITAL. Terenul a fost reevaluat, fiind fixată o valoare de… 24 de milioane de euro. Cum n-a existat vreun cumpărator, valoarea a scăzut la 18 milioane de euro. Și atunci, exact la momentul potrivit, Michael Topolinski… a răscumpărat terenul. Apoi a vândut jumătate din teren cu suma de 23 de milioane de euro.

Acesta a fost momentul în care oamenii de afaceri care l-au împrumutat cu sume consistente, de-a lungul timpului, și-au cerut banii înapoi. La fel de impetuos, spun sursele GÂNDUL.RO, Topolinski le-ar fi promis acestora că vor primi procente mai mari față de cele discutate inițial, doar să mai aibă răbdare.

”Și spune mereu (n.red. – Topolinski) că a făcut multe pentru România. Dar dacă-l întreabă cineva nu știe să spună ce a făcut. Toate firmele lui sunt off-shore-uri. Ar trebui să spună câte taxe a plătit în România, de când a venit din Canada. Crede că ne-am dat acum jos din copaci. Ne-am dat de vreo 30 de ani și am învățat foarte repede să mergem. Omul ăsta joacă într-un film pe care ceilalți trebuie să îl știe, ca să nu mai păcălească pe nimeni. Plus că are cel puțin 30 de procese pe rol. Nu poți fi un om onest cu atâtea procese la activ. Ultimul proces pierdut l-a avut cu Alpha Bank, în septembrie. L-au ”executat pe persoană fizică”

Investitor, în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO

Skylight Residence – fostă Aversa Manufacturing SRL – în insolvență

Surse GÂNDUL.RO au dezvăluit și că omul de afaceri Topolinski se află, acum, în plin proces de insolvență cu Skylight Residence – fostă Aversa Manufacturing SRL.

Într-o primă fază, ”Canadianul” a pierdut procesul, numai că a făcut apel, iar soluția urmează a fi dată de către judecători în luna noiembrie a acestui an.

”Topolinski nu a mai livrat nimic, pentru că ori nu a avut banii, ori nu a avut niciun interes să dea banii și să cumpere, totuși, AVERSA, într-un final. Totul se limitează la avansul respectiv și la vorbe goale. Exact același scenariu l-a aplicat și la fosta întreprindere Vulcan. Față de Textile Dacia, aici nu s-a ales cu un mare profit”

Alt om de afaceri

Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Marii producători de mașini, nevoiți să plece de pe cea mai mare piață auto din...